16 Mart 2011 Çarşamba

Akkuyu'da Nükleer Santral İstemiyoruz!


Japonya da meydana gelen deprem sonrası dikkatler Türkiyede yapılması planlanan Nükleer Santrallere çevrildi.


Mersin, Akkuyud yapılması planlanan Nükleer Santral, gerek bölge halkı gerek ise doğal yaşam için ciddi riskler taşıyor.
Bu riskler arasında;
-Akkuyu Körfezi'nde aktif bir fay hattı geçen bir bölge santral inşaası, güvenlik kriterine aykırıdır.
-Ayrıca türü tehlike aktında olan canlıların yaşam alanları için tehlike oluşturuyor.
-Akkuyu nükleer santrali, AB üyesi adayı Türkiye açısından AB direktiflerine aykırı bir durum.
-Ve bu bölgedeki nükleer atık kirliliği çevrenin doğal yapısını bozmakla birlikte verimli arazilerin tahrip olmasına yol açacaktır.

Nükleer Hakında Bilinen Yanlışlıklar ve Bilinmesi Gerekenler
Bugün dünya üzerinde 436 nükleer reaktör bulunuyor. Yapımına 13 ülkede devam edilen 56 reaktörünse 12 tanesinin inşaası, 20 yıldan uzun süredir devam ediyor. Son 20 yılda Batı'da inşaasına başlanan reaktör sayısı sadece 2 ve Almanya bugün nükleer santrallerini askıya almış bulunmakta.
Bir diğer en önemli sorun ise nükleer atıkla;

Nükleer edüstri geçen 50 yılda harcanan 100 milyarlarca dolara rağmen nükleer atıklara kalıcı bir çözüm bulamıyor.
Bir nükleer reaktör yıllık 25-30 ton arası atık üretiyor, bugün kadar dünya üzerinde üretilmiş 200.000 ton atık bulunuyor.
Bunların üçte biri, yaklaşık 80.000 tonu tekrardan işlendi ama bu işleme süresinde büyük miktarda radyoaktif gazların denize ve havaya salınmasına sebeb oldu.
Atıkların taşındığı geçic saklama merkezleri ise tam anlamıyla canlı bir patlayıcı niteliğinde.Bu atıkların doğa üzerinde uzun süre yok olmadığı göz önüne alınırsa, canlı yaşamı için her dakika canlı bir tehlike oluşturuyor.

Ayrıca, nükleer santral çevresinde yaşaya halkın sağlığıda tamamen olumsuz etkileniyor. Normal bir çalışma sırasında çevreye salınan radyoaktif gazların bölgedeki; meme kanseri oranında artış %40, lösemi oranında ise %167 oranında bir artık görülmüştür ve bugün haa nükleere maruz kalmış kişilerin, sakat doğumlar ve ölü bebek doğumlarında artık görülmektedir.
İngilterede Sellaifield nükleer tesisinde çalışanların çocuklarında yüksek lösemi oranına rastlanmıştır.

Bugün Mersinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santralinin tekrar gözden geçirilmesi ve bir felakete sebeb olmadan bir an önce bu saçmalığa bir son verilmesi gerekmektedir.
Yekbun.

1 yorum:

  1. NÜKLEER ENERJİ SANTRALİNİN ALLAH'A VE RUSLARA NASIL EMANET EDİLDİĞİNİN İSPATI

    http://akkuyunukleer.blogspot.com/2012/01/nukleer-bizi-bozar-abi.html

    YanıtlaSil